torsdag 19. januar 2012

Brev til Næringsminister Trond Giske

Nærings- og Handelsdepartementet
Ålesund 17.1.2012 

Kravspesifikasjoner for guiding i Norge

Norges Guideforbund, NGF, har i de siste årene hatt møter med ulike reiselivsaktører og departementet. Vi har ønsket å sette guidens rolle i reiselivet på dagsorden. I 2008 kom det en EU-standard

(NS-EN 15565:2008) med utdannings- og kvalitetskriterier for guiding i Europa. Vår Læreplan dekker godt lokalguidedelen i standarden. NGF har et samarbeidsprosjekt med Innovasjon Norge om kvalitetssikring og kvalitetskriterier på guidearbeid.

På bakgrunn av dette vil NGF be Nærings- og Handelsdepartementet bidra til at det utarbeides kravspesifikasjoner for guidetjenester i Norge i samsvar med EUs krav. Med utgangspunkt i vår Læreplan som legger opp til et kursopplegg på rundt 150 timer, vil vi komme med følgende forslag:

For å guide i Norge anbefales det en utdanning som består av:

Generell del:
Kurs/studier med skriftlig eksamen

Lokal del:
Kurs/studier/praktisk trening med skriftlig og muntlig eksamen
I tillegg må det være krav til språkkunnskaper, guideteknikk og førstehjelp.
Etterutdanning og oppdatering bør også bli en del av kravspesifikasjonene.

Generell del består av blant annet av Norgeshistorie, kulturhistorie, samfunnsfag/næringsliv, kulturforståelse, service og kundebehandling, grunnleggende guideteknikk og kommunikasjon.

Lokal del varierer fra sted til sted og vil ta for seg blant annet severdigheter, museum og lokale forhold, omfattende guideteknikk og mye praktisk trening.

Norges Guideforbund har 9 Utdanningskontakter, UDK, som hjelper kursarrangøren med å sette opp og godkjenne kursopplegg. Bestått eksamen på et godkjent kurs gir NGF-autorisasjon og guiden har kvalifikasjoner som dekker anbefalingene i EU-standarden.

NGF ber om at det snarest tas initiativ til å utarbeide kravspesifikasjoner for å guide i Norge.

Med hilsen
Kari Steinsvik
Leder Norges Guideforbund

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar